Schab w pesto, duszony z cebulką – rarytas w naszym domu.

W naszym domu hitem i rarytasem niestety nie jest mięso… Muszę się naprawdę postarać, żeby moje córki ze smakiem spożyły mięsne potrawy, ale schab przyrządzony według tego przepisu okazał się być STRZAŁEM W 10.

Nie tylko mama była zadowolona, że dzieci miały pełne brzuchy, ale dzieci były zadowolone i prosiły, żeby przygotowywać takie danie częściej 🙂

 

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości
  • słoik czerwonego pesto
  • dwie duże, bądź trzy średnie cebule
  • pieprz ziołowy
  • sól ziołowa
  • 2/3 szklanki zagotowanej wody
  • masło klarowane

Wykonanie:

Mięso dokładnie myjemy w chłodnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je na około dwu-centymetrowe plastry. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, które smarujemy masłem klarowanym. Każdy plaster mięsa dokładnie omaszczamy czerwonym pesto i układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Obieramy i myjemy cebulę. Trzeba ją pokroić w pierścienie, a następnie włożyć między plastry mięsa. Dodatkowo możemy jeszcze użyć soli ziołowej i pieprzu dla wzbogacenia smaku potrawy. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na około 2 godziny (im dłużej mięso będzie w lodówce, tym jego smak będzie bogatszy).

Po tym jak mięso wyjmiemy z lodówki należy chwilę odczekać, następnie zagotować wodę, zalać nią mięso i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na 2 godziny.

Kiedy otworzysz piekarnik, poczujesz jak aromatyczny będzie dziś Wasz obiad.

Tak przyrządzony schab doskonale smakuje z kaszą jaglaną i surówką z sałaty, rukoli i pomidorów (można wykorzystać powstały podczas duszenia wywar do polania kaszy) i surówką z sałaty, rukoli i pomidorów.

 

SMACZNEGO!!!

 

 

 

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *