Temu zapachowi się nie oprzesz… Przepis na najlepsze ciasteczka ever :)

„Najlepsze ciasteczka ever” – tak o moich ciasteczkach korzennych mówią moje dziewuchy. Proste, szybkie i bardzo aromatyczne dzięki zawartej w nich przyprawie do piernika. Nic smaczniejszego i jednocześnie zdrowego, nie można na szybko zaproponować małym łasuchom. A te ciasteczka są świetne, nie tylko jako słodkie „co, nieco” z okazji zbliżających się Świąt, ale nadają się doskonale, jako słodka propozycja podczas rodzinnych, najbardziej „dzieciowych” uroczystości.

 

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki maki
  • 3/4 – 1 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • szczypta sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika
  • 70g masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1jajko
  • 70g orzechów włoskich (opcjonalnie, ja zazwyczaj robię bez)
  • lukier lub cukier puder do dekoracji

 

WYKONANIE

Przygotowujemy sobie dwie miski. W jednej ucieramy: mleko, cukier, masło, a następnie wbijamy jajko i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej, puszystej masy.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i mieszamy łyżką.

Następnie łączymy zawartości obu misek i mieszamy łyżką, do uzyskania jakby „kuli z ciasta” w misce. Jest to etap, na którym możemy również dodać,  drobno pokrojone orzechy.

W międzyczasie włączamy piekarnik, aby nagrzał się bez termoobiegu do 200°C. Przygotowujemy także blaszki piekarnikową i wykładamy je papierem do pieczenia.

Z uzyskanego ciasta nabieramy niewielkie ilości na małą łyżeczkę, tworzymy z niego kulkę i rozgniatamy ją lekko dłonią na blaszce (powstaną nam placuszki z odgniecionymi palcami).

Ciasteczka wkładamy do piekarnika na max. 10 minut ( jest to uzależnione od piekarnika, ponieważ w nowym piekę tylko 8 min, a w starym piekłam 11min). Upieczone ciasteczka wyciągamy z blaszką i pozostawiamy do ostygnięcia.

Kiedy ciasteczka wystygną możemy je ozdobić, podobnie jak pierniczki, lukrem i posypkami, jednak w naszym domu „najsmaczniej smakują” lekko „przypudrowane” cukrem pudrem.

Pyszności.

Smacznego 🙂

 

P.S. Jeśli zasmakował Ci mój przepis, zostaw po sobie ślad w komentarzu, likem na Facebooku, czy Instagramie. Niech inni się dowiedzą, że warto wypróbować ten przepis.

 

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *