Grzybowe tortellini – z serii szybko i smacznie.

Szybkie obiady w naszym domu cieszą się największym zainteresowaniem wszystkich domowników. Nawet moje córki coraz częściej chcą smakować „kuchenne eksperymenty” mamy. Niestety często czasu brak, a coś na ząb wrzucić trzeba. W związku z tym podrzucam Wam kolejną inspirację na szybki i niezwykle smaczny obiad, który był przygotowany z tego, co właśnie miałam w domu. Warto wypróbować, bo myślę, że każdemu będzie smakować.

SKŁADNIKI:

  • makaron tortellini z grzybami
  • 500 g pieczarek
  • czerwona cebula
  • 5/6 ząbków czosnku
  • olej z pestek winogron
  • zioła prowansalskie

 

WYKONANIE:

Przygotowujemy spory garnek z lekko posolona wodą, którą zagotowujemy. Wrzucamy makaron i gotujemy około 14 minut. Możemy się spotkać z różnymi propozycjami na opakowaniu makaronu, jednak każdy ma inne upodobania, co do jego twardości. Ja zawsze gotuję nieco dłużej, aby makaron był miękki.

W czasie kiedy makaron się gotuje, możemy przygotować pozostałe składniki dania. Obieramy i myjemy cebulę, czosnek i pieczarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię do lekko rozgrzanego oleju i delikatnie podsmażamy. Wyciskamy czosnek i dodajemy do cebuli. Pieczarki kroimy w plasterki i także dodajemy do cebuli i czosnku. Dusimy przez chwilę tak, aby pieczarki zrobiły się miękkie.

Następnie ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię.

Wszystko mieszamy i jeszcze lekko podsmażamy. Nasze danie jest gotowe.

 

Jestem zwolennikiem twierdzenia, że do każdego obiadu powinna być dołączona nawet odrobina świeżych warzyw. Tak przygotowane tortellini świetnie komponuje się z sałatą w sosie ziołowym.

 

SOS ZIOŁOWY:  3 łyżki oleju np. z pestek winogron, 3 łyżki wody, 1 łyżka ziół prowansalskich, odrobina czosnku                                                                                     granulowanego, 1 łyżka soku z cytryny, sól ziołowa, pieprz ziołowy,

Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy opłukaną sałatę 15 minut przed podaniem.

 

 

Życzę smacznego!

 

Jeśli ten przepis Cię zainspirował, zachęcił do wypróbowania czegoś nowego, zapraszam, pozostaw ślad w komentarzu, na Facebooku, albo Instagramie.

 

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *