Ciasto MOCNO _ czekoladowe – pyszne i domowe.

Wypieki to coś, na co wszyscy moi domownicy czekają z wielkim zniecierpliwieniem. Niestety jesteśmy łasuchami wszyscy,  dlatego słodycze w różnej postaci są obecne w naszym domu. Robimy wiele, by nie przesadzać (mamy na przykład „dni słodyczowe”, których staramy się wszyscy trzymać,  z większą lub mniejsza skutecznością :]), ale bywa różnie. A wypiek, o jakim dzisiaj – ciasto czekoladowe – totalnie podbił kupki smakowe moich łakomczuchów, podobnie jak „ciasteczka korzenne”, na które przepis znajdziesz tutaj. Jest szybkie i mega smaczne. Większość składników możesz bez problemu znaleźć w domu i od razu zabrać się za jego pieczenie.

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g gorzkiej czekolady (może tez być 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady, lub zamiast tego po prostu dodatkowe 2 łyżki kakao)
  • cukier puder lub dodatkowa tabliczka mlecznej czekolady, do wykonania polewy
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy
WYKONANIE:

Ciasto czekoladowe jest bardzo proste w wykonaniu. Wszystkie podane wyżej składniki, poza czekoladą, należy włożyć do jednej miski i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 150 g czekolady gorzkiej, bądź 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej, należy posiekać, albo zetrzeć na drobnej tarce. Wsyp czekoladę do przygotowanego wcześniej ciasta i dokładnie wymieszaj. Przygotuj piekarnik, rozgrzej go do 185 º C, a formę do ciasta możesz nasmarować masłem i posypać bułką tartą.

Ja zazwyczaj wykładam formę papierem do pieczenia, ponieważ najczęściej korzystam z tortownicy i jest to wygodniejsze. Przelej ciasto do formy i piecz około godzinę. Najlepiej sprawdź nieco wcześniej patyczkiem do szaszłyków/wykałaczką, czy ciasto się upiekło. Każdy piekarnik jest inny i w związku z tym ciasto czekoladowe może być gotowe szybciej niż w ciągu godziny.

Upieczone ciasto wyjmij z pieca i przestudź. Podczas gdy ono będzie stygło, Ty możesz przygotować polewę. Dobry przepis na taką polewę czekoladową możesz znaleźć tutaj. Jeśli wolisz jednak w prostszy sposób udekorować ciasto, możesz rozpuścić dodatkową tabliczkę czekolady i polać nią ciasto, albo oprószyć je cukrem pudrem. Ostatni sposób przypadł mi najbardziej do gustu.

Ciasto czekoladowe smakuje obłędnie, dlatego namawiam Cię do wypróbowania tego przepisu.

PYSZNEGO PODWIECZORKU!!!

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *