Marchewkowa uczta – pyszna i zdrowa sałatka domowa.

Marchewka niestety nie jest najulubieńszym z warzyw moich domowników. Zdecydowanie przebija ją pomidor, czy rzodkiewka. Jednak kiedyś trzeba rozpocząć ułaskawianie kolejnych dóbr natury, by czerpać z nich zdrowie. Właśnie dlatego wpadł mi do głowy pomysł, żeby zamiast zwykłej marchewki zaproponować dzieciom

surówkę z marchewki

i na takie pyszności chcę Wam pokazać bardzo prosty przepis.

 

SKŁADNIKI:

  • 8 średnich marchewek (nasza rodzina jest duża, dlatego propozycja jest na sporą porcję, można ja zmniejszać proporcjonalnie i wyjdzie również smacznie, bo próbowałam)
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • odrobina soku z cytryny (dla tych, którzy lubią wyrazistsze smaki, świetnie wychodzi także bez użycia soku z cytryny)

 

WYKONANIE:

Za przygotowanie tej surówki zawsze zabieram się z moimi dziewczynkami. Jest to doskonała propozycja do wspólnego gotowania. Córy zajmują się marchewkami, a ja sosem i dlatego praca idzie nam znacznie szybciej niż w pojedynkę. Dziewczynki zaczynają od dokładnego obrania marchewek i ich umycia. Następnie korzystając z tarki z małymi oczkami ścierają marchewki do miski. Ostatni krok w przygotowaniu marchewki to  doprawienie jej solą i pieprzem ziołowym.

W tak zwanym międzyczasie ja wyciskam sok z cytryny i przygotowuję produkty na sos. Do szklanki wlewam jogurt naturalny, dodaję do niego tarty chrzan, majonez i odrobinę soku z cytryny. Wszystko dokładnie mieszam (czasem nie mieszam składników w osobnym naczyniu, tylko dodaję wszystko do wcześniej przygotowanej marchewki – najczęściej jeśli przygotowuje surówkę sama – efekt jest identyczny, tylko trzeba pamiętać o dokładnym wymieszaniu składników).

Łączymy marchewkę z sosem w salaterce i dokładnie mieszamy. Jest to bardzo ważne, aby smaki się ze sobą zmiksowały.

Najczęściej wkładam tak przygotowaną surówkę do lodówki, na jakieś 30 minut. Schłodzona smakuje jeszcze lepiej. Jest to doskonała propozycje do dań w upalne dni, czy jako przystawka do mięsa z grilla. Prosta, ale bardzo efektowna w smaku. U nas najczęściej występuje w towarzystwie pieczonego mięsa, jak na przykład polędwiczki, na którą przepis znajdziesz tutaj.

Serdecznie polecam 🙂

SMACZNEGO!!!

 

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *