Ziemniaczana zapiekanka – szybko i smacznie :)

Bywają takie dni, kiedy zaglądam do lodówki i niestety dostaję „lęku przestrzeni”. Okazuje się, że zostało niewiele produktów, a w domu stado wygłodniałych człowieków. Wtedy kreatywność bierze górę i okazuje się, że wcale nie było tak mało. Rezultaty zaskakują na tyle, że warto je posłać dalej. W taki sposób powstała nasz domowa

zapiekanka ziemniaczana.

Prosta, szybka, NIEMOŻLIWA do zepsucia. Wypróbuj ten przepis, a zobaczysz, że szybko zostanie z Wami na dłużej.

 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 duże i jedna mała cebula, cebule
  • 3 duże lub 4 małe pomidory malinowe
  • „Przyprawa do dań z ziemniaków” lub czosnek granulowany, pieprz ziołowy, odrobina chilli, bazylia, sól
  • masło klarowane/ inny tłuszcz do wysmarowania naczynia

 

WYKONANIE:

Zawsze takie szybkie dania rozpoczynam od przygotowania piekarnika, który musi się rozgrzać do temperatury 200ºC. Nastawiam piekarnik i biorę się za resztę. Obieram ziemniaki, dokładnie je myję i kroję na plasterki o grubości mniej więcej pół centymetra. Następna w kolejności jest cebula, którą obieram, myję i kroję na piórka (na pół, a potem w plasterki).

Jeśli chodzi o pomidory, najpierw zalewam je wrzątkiem. Zostawiam tak kilka minut i sprawdzam czy skórka sama odchodzi. Jeżeli tak, obieram pomidory i kroję je na plasterki, także o grubości około pół centymetra.

Naczynie żaroodporne natłuszczam, a potem układam warstwami przygotowane produkty. Pamiętając o tym, aby każda warstwa została oprószona przyprawami. Do naczynia wkładam kolejno ZIEMNIAKI, CEBULA, POMIDORY /  ZIEMNIAKI, CEBULA, POMIDORY.

UWAGA!!!

Taka kolejność jest o tyle istotna, że woda, która jest w pomidorach podczas pieczenia skrapla się i spływa w dół, dlatego jest większa szansa na to, że nasza cebula i ziemniaki, będą bardziej kruche i delikatne.

Po przygotowaniu surowych składników w naczyniu, wkładam je do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut. Oczywiście sprawa jest bardzo indywidualna i uzależniona także od posiadanego sprzętu, ale generalnie 40/50 minut to wystarczający czas, aby każdy składnik dobrze się upiekł.

Efekt procesów, które zachodzą w naczyniu są niesamowite. To banalne danie serwowane ze świeżymi pomidorami, lub sałatą z dodatkiem fety i suszonych pomidorów – obłędne.  Co więcej, nie tylko pysznie smakuje, ale także ładnie wygląda, nie uważacie???

SMACZNEGO!!!

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *