Tego smaku nie da się zapomnieć… – PAVLOVA.

Lato, bogactwo świeżych owoców, które nieustannie mnie inspirują do eksperymentowania w kuchni. Uwielbiam koktajle, przeciery, soki, owsianki, lody i wiele, wiele innych potraw z ich udziałem w roli głównej. Podwieczorki także staram się przygotowywać tak, żeby dawały dzieciakom przyjemność konsumowania świeżutkich owoców. Staram się ciągle podejmować nowe tematy kulinarne i znajdować ciekawe propozycje. Tak też wpadła mi w oko

PAVLOVA

na którą przepis chcę Wam dzisiaj zaproponować. To ciastko, to „niebo w gębie”. Dawno nie jadłam tak delikatnego, łagodnego, a jednocześnie oryginalnego deseru. Warto wypróbować, bo tego smaku nie da się zapomnieć.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 6 białek
  • 300 g brązowego cukru ( może być także xylitol, stevia, czy erytrytol)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem:
  • 500 ml śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g sera mascarpone

Świeże owoce sezonowe do dekoracji ( ja użyłam także musu ze swieżych malin).

 

WYKONANIE:

Wszystko rozpoczynamy od wyjęcia z lodówki jajek, które muszą się lekko ocieplić (dobrze jest, jeśli mają temperaturę pokojową, ale ja robiłam z wyjętych pół godziny wcześniej i też było ok). W międzyczasie możesz odmierzyć sobie pozostałe składniki i przygotować je w miejscu miksowania ciasta, ponieważ będziesz je dodawać do ciasta jednocześnie miksując. Zatem, jeśli nie masz miksera na statywie, ważne jest przygotowanie wcześniej składników w odpowiednich ilościach.

Kiedy jajka są już w dobrej  temperaturze, do wysokiej misy oddziel białka od żółtek. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie (ponieważ już niewielka ilość żółtka może spowodować, że białka nie osiągną odpowiedniej konsystencji). Rozpocznij miksowanie białek na średnich obrotach, do momentu uzyskania sztywnej piany. Następnie, łyżka po łyżce dodawaj cukier, ciągle miksując ciasto. Piana powinna być sztywna, błyszcząca i gęsta. Ważne jest, aby tak długo miksować białka, aż cały cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny i zmiksuj tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj łyżeczki mąki ziemniaczanej i wymieszaj szpatułką nie mikserem.

Włącz piekarnik i nagrzej go do 150°C. Wcześniej wyjmij blachę, wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze odrysuj okrąg o średnicy 23 cm. Dzięki niemu będziesz mieć możliwość utworzenia właściwego kształtu bezy.

Na przygotowany papier wyłóż ciasto i uformuj okrąg. Szpatułką wygładź brzegi bezy i weź łyżkę. Układając łyżkę rączką do góry uformuj bezę. Pociągaj łyżką wzdłuż ciasta od blachy w górę. Dzięki temu powstaną lekkie zagłębienia.

Kiedy piekarnik jest nagrzany, włóż do niego przygotowaną bezę i zmniejsz temperaturę do 100/110°C. Piecz około 2,5 godziny. Najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie bezy w piekarniku na całą noc, bo wtedy mamy pewność, że dobrze się wysuszy.

Ciasto w środku się zapadnie i będzie miało piankową konsystencję, a jego brzegi i spód, będą twarde i chrupiące.

Jeśli chodzi o wypełnienie, czyli krem, rozpoczynamy od połączenia śmietany z jedną łyżką cukru pudru. Na najwyższych obrotach ubijamy ją do sztywnej konsystencji (możesz dodać „śmietanex”, bądź żelatynę, by była sztywniejsza i nie zważyła się), dodajemy pozostały cukier puder i ser mascarpone. Wszystko miksujemy i możemy jeszcze schłodzić.

Krem wykładamy do środka bezy, lekko go rozsmarowując i dekorujemy świeżymi owocami. Doskonałym dodatkiem są także sosy ze świeżych owoców, czy listki mięty.

Ten deser na pewno zostanie w Twojej pamięci i może zostać daniem popisowym. Bo Pavlova jest „MEGAwyjątkowa”.

SMACZNEGO!!!

 

 

Be First to Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *